top of page

Κολοκυθόσπορος (ή πασατέμπος)


Οι κολοκυθόσποροι είναι οι σπόροι της κολοκυθιάς, η οποία ανήκει στο γένος curcubita που είναι το φυτό μονοετές, το οποίο αναρριχάται ή έρπει και καλλιεργείται για τους καρπούς και τα τρυφερά βλαστάρια του που τρώγονται, ενώ μερικοί το χρησιμοποιούν και για ζωοτροφές. Ο καρπός είναι ράγα μεγάλων διαστάσεων, που έχει διάφορα σχήματα και χρώματα, όπως κίτρινο, άσπρο, ροζ, πράσινο κλπ. Τα σπέρματα του καρπού είναι, κατά κανόνα , μεγάλα και πλατιά.

Ο κολοκυθόσπορος (ή πασατέμπος) τρώγεται ως σνακ όπως και ο ηλιόσπορος. Τρώγεται ψημένος και αλατισμένος ή ακόμα και ωμός. Ο ψημένος και ο αλατισμένος είναι ένα εξαιρετικό σνακ, πολύ δημοφιλές σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, τα υπόλοιπα Βαλκάνια, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία, σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής, και αλλού. Οι κολοκυθόσποροι αποφλοιωμένοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε αρτοσκευάσματα (ψωμί, πίτες, κ.τ.λ), σε δημητριακά, σε σαλάτες, ακόμα και σε γλυκά. Από τον κολοκυθόσπορο εξάγεται το αντίστοιχο έλαιο.

Ο πασατέμπος περιέχει πολύτιμα ω- λιπαρά οξέα και κυρίως λινολεϊκό οξύ. Είναι επίσης πλούσιος φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.

Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο θεωρείται γιατροσόφι για τον πονοκέφαλο. Το μαγνήσιο συμβάλλει στη χαλάρωση των νεύρων και των μυών που βρίσκονται σε ένταση. Επίσης του αποδίδεται αντικαταθλιπτική δράση χάρη στα ευεργετικά ω-λιπαρά οξέα που περιέχει. Μάλιστα στην ανατολική κινεζική ιατρική τα σποράκια του πασατέμπου θεωρούνται αντικαταθλιπτικά!

Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες γι’ αυτό και βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Ακόμη εικάζεται ότι χάρη στο διατροφικό του προφίλ είναι πολύτιμος σύμμαχος για την πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης και τη μείωση της χοληστερόλης.

Υπάρχουν δε ερευνητικά στοιχεία που συσχετίζουν την κατανάλωση πασατέμπο με την αναγέννηση των κυττάρων του παγκρέατος γι΄αυτό και θεωρείται ιδανική επιλογή για διαβητικούς.

8 views0 comments
bottom of page