top of page

Γνωρίζοντας τα Mύρτιλα


Τα μύρτιλα ή blueberry είναι από τα μικρότερα φρούτα, αλλά μην αφήσετε το μικρό τους μέγεθος να σας ξεγελάσει.

Χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες καλλυντικών, στις βιομηχανίες τροφίμων αλλά και στις φαρμακοβιομηχανίες. Γίνονται μαρμελάδες, χυμοί, λικέρ και γενικά χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική. Το ανθεκτικό τους ξύλο χρησιμοποιείται στη λεπτοξυλουργική και τα κλαδιά τους στην καλαθοπλεκτική.

Υπάρχουν πάνω από 30 ποικιλίες και συχνά συγχέονται μεταξύ τους. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι είναι: Highbush βατόμουρα: Η πιο κοινή καλλιεργημένη ποικιλία στις ΗΠΑ. Lowbush ή "άγρια" βατόμουρα: Τυπικά μικρότερα και πλουσιότερα σε ορισμένα αντιοξειδωτικά.

Τα μύρτιλα είναι μικρά - περίπου 5-16 χιλιοστά σε διάμετρο - και διαθέτουν μια φουσκωτή κορώνα στο τέλος. Έχουν πράσινο χρώμα όταν εμφανίζονται για πρώτη φορά, στη συνέχεια βαθαίνουν προς το πορφυρό και το μπλε καθώς ωριμάζουν.

Ποια τα οφέλη στην υγείας μας;

Αντιοξειδωτική δράση

Τα μύρτιλα πιστεύεται ότι έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών όλων των κοινών φρούτων και λαχανικών λόγω των ανθοκυανινών και των πολυφαινολικών ενώσεων που περιέχουν. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να συμβάλουν στη γήρανση και σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Προστασία της καρδιας

Οι φαινολικές ενώσεις φαίνεται να βοηθούν στην επιβράδυνση της καρδιαγγειακής νόσου μέσω της μείωσης της οξείδωσης των λιπιδίων του αίματος. Επίσης περιέχουν φυτικές ίνες, κάλιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και βιταμίνη B6 που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και συμβάλλουν στη μείωση της συνολικής ποσότητας χοληστερόλης στο αίμα και στη μείωση αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με μια μελέτη η τακτική κατανάλωση ανθοκυανινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 32% σε γυναίκες.

Βελτίωση ψυχικής υγείας και μνήμης

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου, επηρεάζοντας αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα μύρτιλα μπορεί να επηρεάσουν τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι απαραίτητες για τη νοημοσύνη. Φαίνονται να ωφελούν τους γερασμένους νευρώνες, οδηγώντας σε βελτιώσεις στην κυτταρική σηματοδότηση.

Μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι εκτός από τη μείωση του κινδύνου νοητικής βλάβης, τα μύρτιλα μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τον κινητικό συντονισμό ενός ατόμου.

Ο χυμός του ενδέχεται να μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, στη μείωση της προόδου της νόσου του Alzheimer και του Πάρκινσον.

Σε μία από αυτές τις μελέτες, εννέα ηλικιωμένοι ενήλικες με ήπια γνωστική δυσλειτουργία κατανάλωναν χυμό βατόμουρου καθημερινά. Μετά από 12 εβδομάδες, εμφάνισαν βελτιώσεις σε διάφορους δείκτες της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Δράση κατά του διαβητη

Έρευνες που έχουν γίνει , έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μύρτιλου θα μπορούσε να προσφέρει προστασία έναντι της ανάπτυξης διαβήτη. Τα φλαβονοειδη που περιέχονται μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης σε άτομα με διαβήτη. Ακόμα συμβάλουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη σε άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία και έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Οι βιοδραστικές ενώσεις στα μύρτιλα φαίνεται να αντισταθμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης όσον αφορά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Πρόληψη λοιμωξεων ουροποιητικου συστηματος

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI) αποτελούν κοινό πρόβλημα για τις γυναίκες. Τα συμπτώματα των λοιμώξεων αυτών συχνά περιλαμβάνουν αίμα στα ούρα, κάψιμο ούρησης και κατώτερο κοιλιακό άλγος. Τα μύρτιλα περιέχουν ουσίες που βοηθούν στην αποτροπή της προσκόλλησης βακτηρίων όπως το Ε. Coli στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης και έτσι αποφυγή λοιμώξεων.


Ιδεες για να τα καταναλώσετε μέσα στην ημέρα

  • Προσθέστε κατεψυγμένα μύρτιλα στο smoothies σας. Εάν το μπλέντερ είναι πλαστικό, αφήστε τα λίγα λεπτά για να μαλακώσουν, ώστε να μην σπάσει.

  • Φάτε τα ωμά, ή προσθέστε τα στη βρώμη, στο γιαούρτι, στα δημητριακά σας.

  • Ανακατέψτε τα νωπά ή αποξηραμένα σε σαλάτα σπανάκι με καρύδια και φέτα, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη σαλάτα.

  • Μπορείτε να τα προσθέσετε σε κέικ, muffins, μπάρες δημητριακών ή να τα βάλετε σαν topping στις τηγανητές, βάφλες.

  • Δώστε τέλεια γεύση και άρωμα στο νερό σας. Κόψτε δύο λεπτές φέτες λεμόνι και προσθέστε μία κουταλιά της σούπας μύρτιλα. Ανακάτεψέ τα όλα μαζί και πιέστε λίγο τα μύρτιλα με το κουτάλι. Άφησέ τα για λίγη ώρα μέσα στο νερό πριν το απολαύσετε.

15 views0 comments
bottom of page