top of page

Αμύγδαλα: Μία τροφή με υψηλή διατροφική αξία

Updated: Mar 24, 2021


Τα ευεργετικά διατροφικά οφέλη μίας χούφτας αμυγδάλων είναι πολλά και σημαντικά. Τα αμύγδαλα είναι μία τροφή με υψηλή διατροφική αξία.

Στην αρχαιότητα, ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το αμύγδαλο σε πολλές από τις θεραπείες του. Και πώς να μην το χρησιμοποιήσει; Αφού τα αμύγδαλα έχουν ένα πλήθος ευεργετικών στοιχείων που τονώνουν τον οργανισμό μας και προστατεύουν την υγεία μας.

Το αμύγδαλο προέρχεται από τον καρπό της αμυγδαλιάς. Βασικό συστατικό του αμυγδάλου είναι το αμυγδαλέλαιο που χρησιμοποιείται στη φαρμακολογία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες αμυγδάλων, τα πικρά και τα γλυκά. Από την πικρή ποικιλία – κυρίως – γίνεται η παραγωγή του αμυγδαλέλαιου. Τα αμύγδαλα είναι μία τροφή με υψηλή διατροφική αξία γιατί έχουν πολλές βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες.Είναι πλούσια σε μαγνήσιο το οποίο βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Ο έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα, κατά συνέπεια, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη. Επίσης, είναι καλό για την ενδυνάμωση των οστών.

Η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων ανεβάζει την καλή χοληστερίνη και ρίχνει την κακή, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Περιέχουν Βιταμίνη Ε που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα και επιβραδύνει το ρυθμό γήρανσης των κυττάρων. Η βιταμίνη Ε είναι η βιταμίνη της ομορφιάς και βοηθάει την επιδερμίδα, τα νύχια και τα μαλλιά.

Τέλος, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Τα προτείνουν οι περισσότεροι διαιτολόγοι καθώς βοηθούν στη δίαιτα γιατί μειώνουν την επιθυμία για περιττό φαγητό. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.


Μικρές συμβουλές για τη σωστή διατροφική χρήση του αμύγδαλου

  • Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή θερμιδική αξία. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι δέκα με δεκαπέντε αμύγδαλα την ημέρα, τα οποία έχουν κοντά στις 180-200 θερμίδες.

  • Προτιμήστε τα ωμά αμύγδαλα απ’ όπου πηγάζουν όλες οι θρεπτικές τους αξίες.


8 views0 comments
bottom of page